Wat is het verschil tussen Meel en Bloem?

‘Wat is het verschil tussen meel en bloem?’ is een vraag die we vaak krijgen. Als specialisten in brood bakken, weten wij als geen ander het verschil tussen verschillende soorten graan en hun eigenschappen. Iedere graansoort heeft ook uiteraard z’n eigen samenstelling. Zowel meel als bloem wordt gebruikt voor het maken van brood. Wij informeren u graag over de verschillen tussen meel en bloem.

Verschillende soorten meel en bloem van verschillende graansoorten

Wist u al dat er veel verschillende soorten meel en bloem in omloop zijn, uit verschillende delen in Europa en de rest van de wereld? Meel is een vermalen graansoort en daar zijn veel soorten van. De meesten mensen zijn alleen bekend met tarwe of spelt meel en bloem, maar er zijn veel meer soorten. Denk aan rogge, maïs, haver, durum en roodkorn. Daarvan wordt allemaal meel gemaakt en van sommige soorten ook bloem. Maar wat zijn nou eigenlijk de grootste verschillen?

Doorsnede van een graankorrel

Meel en Bloem

Volkoren Meel

Volkoren meel is meel waarin de hele graankorrel verwerkt is. Dit betekent dat alle onderdelen van de graankorrel worden behouden, waardoor alle voedingsstoffen nog in het meel zitten. Van volkoren meel maken we volkoren brood, vandaar dat deze soort het meest voedzaam is. Doordat de zemelen en kiemen nog aanwezig zijn, is er van dit soort brood ook het minst nodig om een verzadigd gevoel te krijgen. Vandaar dat de voedingsdeskundigen vinden dat volkoren brood het meest gezond is om te eten. Als we spreken over bruin brood (ook wel tarwe brood genoemd), is dit doorgaans gemaakt van half volkoren meel en half tarwebloem.

Bloem

In tegenstelling tot volkoren meel, is bloem gezeefd meel. Tijdens het zeven worden de zemelen (buitenste schilletjes van de graankorrel) eruit gehaald en blijft er alleen nog bloem (wit) over. Dit betekent dat deze voedingsvezels uit het meel verwijderd zijn. Daarnaast is de structuur van bloem veel fijner dan van meel, omdat de grove stukjes (zemelen) verwijderd zijn. Wilt u graag wit brood maken? Dan gebruikt u alleen tarwebloem.

Waar gaat u voor?

Dit artikel is geschreven door Hans Toelen. Trots eigenaar van de Dungense Molenbakker!

Eigenaar De Dungense Molenbakker, bakker Den Dungen