Onze Geschiedenis

Den Dungense Molen is al sinds jaar en dag een van de highlights van Den Dungen. Veel mensen uit de regio en ver daarbuiten kennen Den Dungense Molen. Maar ken je ook de geschiedenis van deze molen?

Terug naar 1864

In 1864 is Den Dungense Molen gebouwd, ook wel De Pelikaan genoemd. De molen is gebouwd in opdracht van C. van de Westelaken. Na 1870 zijn er verschillende families eigenaar geweest van de molen. In de nacht van 14 op 15 maart 1923 brandde de molen geheel uit. Vervolgens werd de molen weer herbouwd door molenmakers. Na de verbouwing is de molen overgenomen door de familie Toelen. Het molenaarsvak bestond in die tijd uit het malen en granen voor boeren en bakkers.

Flinke Restauratie

In 1975 is de molen gerestaureerd, waardoor het mogelijk was om weer te malen. In 1980 werd een oude dieselmotor met maalstoel in de molen geplaatst. Op deze manier kon er wekelijks ruim een ton worden gemalen voor paarden- en kippenvoer.

Jaren ’90 en 20ste eeuw

In de 20ste eeuw ging het niet meer goed met het onderhoud van de molen. De stenen romp begon op diverse plekken te lekken. Waarschijnlijk kwam dit door de gevolgen van de brand in 1923. Daarom werd de molen in 2003 weer verbouwd, maar deze verbouwing werd helaas niet voltooid. Dit zorgde voor meer problemen met de molen.

Subsidie

In 2008 kregen veel molens in Nederland subsidie voor restauratie, maar helaas viel Den Dungense Molen hier buiten. Toenmalig eigenaar Jan Toelen was het beu dat zijn molen geen subsidie kreeg voor een restauratie en daarom vroeg hij een sloopvergunning aan. Op 4 december 2008 werden de fokken en roeden verwijderd. Maar op 5 december 2008 kreeg de eigenaar te horen dat er alsnog een subsidie kwam van de provincie Noord-Brabant, waardoor de molen gerestaureerd kon worden.

2010

In 2010 werd de molen in de steigers gezet voor een opknapbeurt. Slechte stukken van de molen en het voegwerk werden vervangen. Ook werd er een goot rond de kap aangebracht en zijn balkkoppen vervangen. Eind 2012 werden de potroeden opnieuw gestoken, waardoor de molen weer kon draaien. Op 9 juni 2013 mocht de molen officieel weer draaien. Op 8 mei 2014 zijn Hans en Babet Toelen in de prachtige, historische molen gestart met hun bakkerij.

Heden

Kom gerust langs onze prachtige molen om een kijkje te nemen of breng een bezoek aan onze bakkerij om heerlijk, vers brood te halen dat wij op ambachtelijke wijze bereiden.

De Molenbakker

OF NEEM DIRECT CONTACT MET ONS OP

Kom gerust langs in de winkel of bel ons als je vragen hebt. Bestellingen kun je telefonisch of per mail doorgeven. Binnenkort is het ook mogelijk om een online bestelling te plaatsen en deze vervolgens af te halen in de winkel. Dat doe je in de toekomst via onze webshop, momenteel werken we daar nog aan.

Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag van 8:00 tot 17:00 uur
Zaterdag van 7:30 tot 16:00 uur
Zondag en maandag gesloten

073-7820102

Hoogstraat 91-a, Sint-Michielsgestel

info@dungensemolenbakker.nl